Board of Directors of BAB holds its first meeting and Elects Adnan Yousif as the President of the Association

Print Friendly, PDF & Email

17 April, 2017

Board of Directors of BAB holds its first meeting and Elects Adnan Yousif as the President of the Association

The Board of Directors of the Bahrain Association of Banks held its first meeting on Thursday 13 April 2017 at Al Baraka Banking Group headquarters in Bahrain Bay.

At the beginning of the meeting, the P&CE of Al Baraka Banking Group, Mr. Adnan Ahmed Yousif, was acclaimed as the Chairman of the Board of Directors of the Association and  CEO of Ithmaar Bank, Mr. Ahmed Abdulrahim as Deputy Chairman .

Then, the items on the Agenda of the meeting were discussed,  were at the beginning the resolutions issued by the Ordinary and Extraordinary General Assembly of the Association held on March 27, concerning the determination of external auditors’ fees for the fiscal year 2017 and following up on obtaining official approvals for amendments on the Articles of Association were reviewed.

The members discussed the formation of the permanent committees of the Association, each of which will specialize in a vital topic related to the work of the banks in Bahrain, in order to assist the Board of Directors in carrying out its various tasks professionally, in addition to expanding the participation base and the Board of Directors’ keenness to benefit from the various experience of the members and staff  of banks in Bahrain.

After extensive discussions, it was decided to form the following committees and appoint their chairmen from within and outside the Board of Directors: Risk Management Committee, Banking Products Committee, Human Resources Committee, Sustainable Development and Social Responsibility Committee, Information Technology Committee, Islamic Banking Committee, International Standards Committee, and Legal and Supervisory Affairs Committee>

It was also decided to assign each head of the committee to contact the member banks and institutions with a view to forming the membership of the committee through the management of the association. The meeting also approved the tasks and terms of reference of these committees.

After that, Dr. Wahid Al Qassem, the CEO of the Association  presented the business plan of the association  during the next phase, which will focus on several axes, including expanding the membership base, strengthening the relationship with the members of the Association and with the concerned governmental bodies in the Kingdom of Bahrain, including CBB, as well as strengthening the relations of the Association at the Gulf, Arab and international levels, follow up on the formation of the permanent committees, organizing events and conferences and research related to banking activities in Bahrain, as well as strengthening the presence and role of the Association in the community.

Mr. Adnan Ahmed Yousif said: “At the outset, I would like to express my thanks and appreciation to my dear brothers the members of the Board of Directors for putting their trust in me as Chairman of the Association and also like to congratulate   my dear brother Mr. Ahmed Abdulrahim for his election as Deputy  Chairman. Our first meeting today considers good and successful start to carry out our tasks as a one team to push forward the Association to promote all its banking and development tasks in the best way, as the adoption of the permanent committees and the business plan of the Association will form together a  bridge to achieve these goals”.

For his part, Dr. Wahid Al Qassim, CEO of the Association, said: “We, as an executive team of the Association, look forward to working with the new Board of Directors, which is ready to provide all the support and assistance to us to  perform our duties in serving the banking community in the Kingdom of Bahrain, and through this, we can support sustainable development programs to promote the development and prosperity of the Kingdom’s economy.

المنامة –17 ابريل 2017
مجلس إدارة جمعية مصارف البحرين يعقد أول اجتماع له ويزكي عدنان يوسف رئيسا للجمعية
عقد مجلس الإدارة الجديد لجمعية مصارف البحرين أول اجتماع له وذلك في مقر مجموعة البركة المصرفية في خليج البحرين، وفي بداية الاجتماع تم تزكية الرئيس التنفيذي لمجموعة البركة المصرفية الأستاذ عدنان أحمد يوسف رئيسا لمجلس الإدارة والرئيس التنفيذي لبنك الأثمار الأستاذ احمد عبد الرحيم نائبا للرئيس والإستاذ خليل ابراهيم نورالدين (الشريك الأداري لمعهد العلوم المالية- كابيتل نولج) كأمين مالي.
بعدها تم بحث البنود الواردة على جدول أعمال الاجتماع، حيث تم التداول في البداية في القرارات التي صدرت عن الجمعية العمومية العادية وغير العادية للجمعية والتي عقدت يوم 27 مارس الماضي، والمتعلقة بتحديد أتعاب مدققي الحسابات الخارجيين للسنة المالية 2017 ومتابعة الحصول على الموافقات الرسمية على التعديلات التي أقرتها الجمعية العمومية غير العادية على النظام الداخلي للجمعية.
ثم تداول المجتمعون في البند الخاص بتشكيل اللجان الدائمة للجمعية والتي سوف يتخصص كل منها في موضوع حيوي يرتبط بأعمال البنوك في البحرين وذلك بغرض مساعدة مجلس الإدارة في النهوض بمهامه المختلفة بصورة مهنية، وكذلك توسيع قاعدة المشاركة وحرصاً من مجلس الإدارة للاستفادة من الخبرات المختلفة لأعضاء الجمعية وموظفي المصارف في البحرين.
وبعد مناقشات مستفيضة، تقرر تشكيل اللجان التالية وتعيين رؤساء لها من داخل وخارج مجلس الإدارة، وهي لجنة إدارة المخاطر، لجنة المنتجات المصرفية، لجنة الأجور و الموارد البشرية، لجنة التنمية المستدامة والمسئولية الاجتماعية، لجنة تقنية المعلومات، لجنة الأتمتة والأمن السيبراني، لجنة الصيرفة الإسلامية، لجنة المعايير الدولية، لجنة الشئون القانونية والرقابية، لجنة إدارة الأصول.
بعد ذلك قام الرئيس التنفيذي للجمعية الدكتور وحيد القاسم بعرض برنامج عمل الجمعية خلال المرحلة المقبلة والذي سوف يتركز على عدة محاور منها توسيع قاعدة العضوية وتقوية العلاقة مع أعضاء الجمعية ومع الجهات الحكومية المعنية في مملكة البحرين وقي مقدمتها مصرف البحرين المركزي ومتابعة تشكيل اللجان الدائمة وفرق العمل المتخصصة، كذلك تقوية علاقات الجمعية على المستويات الخليجية والعربية والعالمية وتنظيم الفعاليات والمؤتمرات وعمل البحوث المتعلقة بأنشطة المصارف في البحرين إلى جانب تعزيز وتقوية حضور ودور الجمعية في المجتمع.
وفي هذه المناسبة، قال الأستاذ عدنان أحمد يوسف “في البداية أتوجه بالشكر والتقدير لأخواني الأعزاء أعضاء مجلس الإدارة لوضع ثقتهم في شخصي كرئيس لمجس الإدارة، كما أهنئ أخي العزيز الأستاذ احمد عبد الرحيم لاختياره نائبا لرئيس مجلس الإدارة. ويعتبر اجتماعنا الأول اليوم بداية جيدة وناجحة للنهوض بمهامنا كفريق واحد في الدفع بمسيرة الجمعية للنهوض بكافة مهامها المصرفية والتنموية على خير وجه، حيث إن إقرار اللجان الدائمة وبرنامج عمل الجمعية سيشكلان معا الجسر لتحقيق هذه الأهداف إن شاء الله”.
من جهته قال الرئيس التنفيذي للجمعية الدكتور وحيد القاسم “نحن كفريق تنفيذي للجمعية نتطلع بكل تفاءل للعمل مع مجلس الإدارة الجديد الذي أبدى استعداده لتقديم كل الدعم والمساندة لنا في أداء مهامنا. كما أننا عازمون على بذل كل الجهود من أجل إنجاح برامج عمل الجمعية، وتعزيز دورها في خدمة المجتمع المصرفي في مملكة البحرين، ومن خلال ذلك دعم برامج التنمية المستدامة بما يعزز يتطور وازدهار اقتصاد المملكة.

Leave a Reply