BAB to hold annual reception for Bahraini banks in Washington

Print Friendly, PDF & Email

Wednesday, August 9, 2017

BAB to hold annual reception for Bahraini banks in Washington

The Bahrain Association of Banks (BAB) has announced the beginning of its preparations to hold the annual reception for Bahraini banks on October 14th, 2017, at the Fairmont Hotel in Washington, DC.

The event will be organised on the sidelines of the Annual Meetings of the International Monetary Fund and the World Bank Group.

A high-profile Bahraini delegation comprising leaders of the financial and banking sector from the public and private sectors, led by the Finance Minister, Shaikh Ahmed bin Mohammed Al Khalifa and the Governor of the Central Bank of Bahrain (CBB), Rasheed Al-Maraj, will attend the reception. Guests also include central banks’ governors, finance and development ministers, senior private sector officials, academics, managers of sovereign wealth funds, assets and hedge funds and senior officials of insurance and multi-national companies.

Mr. Adnan Ahmed Yousif, Chairman of the Board of Directors of the Bahrain Association of Banks, said that the reception ceremony aimed mainly to shed light on the financial services sector in the Kingdom of Bahrain, and highlight the available investment opportunities to attract more international financial institutions to take Bahrain as a centre for their expansion plans.

Mr. Adnan revealed that BAB had launched a wide-scale promotional campaign on the occasion of the Annual Meetings of the International Monetary Fund and the World Bank Group in a bid to attract more investments to the financial sector in the kingdom.

The campaign is within the efforts to promote the investment incentives in Bahrain, in line with the government’s policies to attract more regional and international investments into the country, Mr. Adnan explained, extending thanks to BAB members for their great support and keenness to assist BAB in going ahead with its efforts to implement the strategy devised by its Board of Directors.

He voiced BAB’s pride in being keen to assume its responsibilities towards ensuring the success of the Annual Meetings of the International Monetary Fund and the World Bank Group, as well as in contributing to the efforts exerted by the organisers in this regard.

Mr. Adnan stressed the importance of the Annual Meetings of the International Monetary Fund and the World Bank Group. It is worth noting that about 10,000 persons attend the annual meetings, including 3,500 participants from the delegations of the World Bank, 1,000 representatives of media outlets and over 5.000 visitors and special guests from private sector companies, financial sector circles and NGOs. In addition, experts of the World Bank Group and the International Monetary Fund take part in meetings with officials from the delegations of participating countries.

Tel:+973 1782 3009

Mob. 36392939
Fax:+973 1782 0700
Email:
Lobbying@banksbahrain.org
Website:
www.banksbahrain.org

الأربعاء 9 أغسطس 2017

يقام على هامش الاجتماعات السنوية لمجموعة البنك الدولي وصندوق النقد الدولي

جمعية مصارف البحرين تنظم “حفل الاستقبال السنوي لبنوك البحرين” في واشنطن

أعلنت جمعية مصارف البحرين عزمها تنظيم “حفل الاستقبال السنوي لبنوك البحرين” والذي سيقام مساء يوم 14 أكتوبر  القادم في فندق فيرمونت في العاصمة الأمريكية واشنطن، بحضور مرتقب من قبل وفد بحريني رفيع من قيادات القطاع المالي والمصرفي الحكومي والخاص يتقدمهم سعادة وزير المالية معالي الشيخ أحمد بن محمد آل خليفة، ومحافظ مصرف البحرين المركزي سعادة السيد رشيد المعراج، إضافة إلى ضيوف الحفل من محافظو البنوك المركزية، ووزراء المالية والتنمية، وكبار المسؤولين من القطاع الخاص، وأكاديميون، ومديري وصناديق الثروة السيادية، ومدراء الأصول، وصناديق التحوّط، وشركات التأمين والشركات المتعددة الجنسيات.

وأوضح رئيس مجلس إدارة الجمعية الأستاذ عدنان يوسف إن “حفل الاستقبال السنوي لبنوك البحرين” يقام على هامش الاجتماعات السنوية لمجموعة البنك الدولي وصندوق النقد الدولي المنعقدة خلال الفترة من 13 وحتى 15 أكتوبر القادم، وهو يهدف بشكل أساسي إلى تسليط الضوء على قطاع الخدمات المالية في البحرين، واستعراض الفرص الاستثمارية المتاحة في سوق الخدمات المالية بغية استقطاب المؤسسات الدولية لاتخاذ البحرين مقراً لها لخططها التوسعية.

وقال  الاستاذ عدنان إن هذا الحدث يوفر فرصة فريدة للمستثمرين للقاء الشخصيات المؤثرة والرئيسية في القطاع المصرفي والمالي في البحرين إضافة الى التعرف على المزايا التي يمكن للبحرين تقديمها بصفتها البوابة لدول مجلس التعاون الخليجي والمناطق القريبة منها، وتابع أن هذه المشاركة تأتي أيضا في إطار جهود الترويج  للمزايا الاستثمارية في البحرين وتماشيا مع سياسة الحكومة الموقرة في جذب المزيد من الاستثمارات الإقليمية والعالمية، وأعرب عن شكره للدعم الكبير الذي تلقاه الجمعية من أعضائها النشطين، وبما يمكنها من المضي قدما في تنفيذ الاستراتيجية التي رسمها مجلس إدارتها.

وأكد رئيس مجلس إدارة الجمعية أهمية هذه الاجتماعات السنوية لمجموعة البنك الدولي وصندوق النقد الدولي التي تجمع عددا كبيرا من المسؤولين من البلدان الأعضاء، وتتيح فرصا للمشاورات الكبيرة والصغيرة، الرسمية وغير الرسمية. وتُعقد ندوات عديدة بالتوازي مع الاجتماعات، بما في ذلك ندوات ينظمها موظفون لوسائل الإعلام. ويستهدف برنامج ندوات الاجتماعات السنوية تشجيع الحوار الخلاق بين المندوبين من القطاع الخاص والحكومات وكبار موظفي الصندوق والبنك.

هذا ويحضر الاجتماعات السنوية زهاء 10 آلاف شخص، من بينهم حوالي 3500 من أعضاء وفود البلدان الأعضاء في البنك الدولي وصندوق النقد الدولي، ونحو 1000 ممثل عن وسائل الإعلام، بالإضافة إلى ما يزيد على 5 آلاف زائر وضيف خاص، يأتون على نحوٍ رئيسي من شركات القطاع الخاص وأوساط العمل المصرفي والمنظمات غير الحكومية. وبالإضافة إلى ذلك، يشارك خبراء مجموعة البنك الدولي وصندوق النقد الدولي في الاجتماعات مع المسؤولين من وفود الحكومات المشاركة.

Leave a Reply