Towards transferring Bahraini Islamic banking experience to Germany

Print Friendly, PDF & Email

Chief Executive Officer of Bahrain Association of Banks, Dr. Waheed Al Qassim, confirmed Society’s readiness to provide logistical support and coordination to benefit the German banking sector from Bahrain’s advanced experience in Islamic banking industry. Bahrain has become a global hub in the Islamic financial services industry and the host of the largest concentration of Islamic financial institutions in the Middle East.

During his meeting with the German Ambassador at society’s headquarters, Mr. Kai Thamo Boeckmann, Dr. Al Qassim said: “The accumulated expertise in banking sector over a century, in addition to the legislative and regulatory efforts of the Central Bank of Bahrain, has created Bahrain’s advanced banking sector as model to follow even for countries with giant economies such as the Federal Republic of Germany.”

Dr. Al Qassim noted to the importance of achieving further cooperation between the banking sector in Bahrain and Germany. Dr. AL Qassim stressed Bab’s key role in strengthening economic cooperation between the two countries, and pushing forward efforts to increase the volume of Bahraini-German trade exchange, which reached US $ 632 million in 2017, according to the foreign trade indicators of the Central Informatics Organization.

During the meeting, CEO of BAB welcomed the participation of the German Embassy in Bahrain and representatives of the German banking sector to celebrate Bahrain’s 100th anniversary. Dr. Al Qassim pointed out that this participation represents an opportunity to enhance aspects of joint economic cooperation between Bahrain and Germany, in addition the development and strengthening of trade relations between the two countries.

Mr. Kay Boeckmann, in his turn, affirmed his country’s keenness to enhance economic cooperation with the Kingdom of Bahrain, create cooperation and partnership, and explore further economic and investment opportunities, including banking sector.

Furthermore, Mr. Boeckmann stressed the importance of exchanging visits between banking delegations in both countries to promote a promising trade and investment partnership between Bahrain and Germany, strengthen trade ties and consolidate partnership relations between Bahraini business owners and their German counterparts.

Moreover, Mr. Boeckmann paid tribute to BAB’s efforts to support and develop Bahraini banking sector, and to allow for greater cooperation between the banking sector of Bahrain and Germany.

 

خلال استقباله للسفير الألماني..

د. القاسم: مستعدون لنقل تجربة الصيرفة البحرينية الإسلامية لألمانيا

أكد الدكتور وحيد القاسم، الرئيس التنفيذي لجمعية مصارف البحرين، استعداد الجمعية لتقديم الدعم اللوجستي والتنسيق اللازم لاستفادة القطاع المصرفي الألماني من التجربة البحرينية المتقدمة في مجال صناعة الصيرفة الإسلامية، خاصة وأن البحرين أصبحت مركزا عالميا في قطاع الخدمات المالية الإسلامية، والدولة المضيفة لأكبر تجمع من المؤسسات المالية الإسلامية في الشرق الأوسط.

وخلال استقباله في مقر الجمعية للسفير الألماني لدى البحرين كاي بوكمان، أوضح الدكتور القاسم أن تقدم القطاع المصرفي البحريني نتيجة تراكم الخبرات في هذ القطاع على مدى قرن من الزمان إضافة إلى الجهود التشريعية والتنظيمية لمصرف البحرين المركزي جلعت منه نموذجا يحتذى حتى بالنسبة للدول ذات الاقتصاديات العملاقة مثل ألمانيا الاتحادية.

وأكد الدكتور القاسم أهمية تحقيق المزيد من التعاون بين القطاع المصرفي في كل من البحرين وألمانيا، مؤكدا دور المصارف في تعزيز التعاون الاقتصادي بين البلدين، والدفع في جهود زيادة حجم التبادل التجاري البحريني الألماني الذي وصل في عام 2017 إلى نحو 632 مليون دولار أمريكي بحسب مؤشرات التجارة الخارجية لدى الجهاز المركزي للمعلومات.

كما رحب الرئيس التنفيذي لجمعية مصارف البحرين خلال اللقاء بمشاركة السفارة الألمانية في البحرين وممثلين عن القطاع المصرفي الألماني باحتفالات البحرين بمرور مئة عام على تأسيس القطاع المصرفي، لافتا إلى أن تلك المشاركة تمثل فرصة مواتية لتعزيز أوجه التعاون الاقتصادي المشترك بين البحرين وألمانيا، وتنمية وتعزيز العلاقات التجارية بين البلدين الصديقين.

من جانبه، أكد السفير الألماني كاي بوكمان حرص بلاده على تعزيز التعاون الاقتصادي مع مملكة البحرين، وخلق علاقات تعاون وشراكة وبحث مزيد من الفرص والإمكانات الاقتصادية والاستثمارية المتوافرة في الجانبين في مختلف المجالات، ومن بينها المجال المصرفي بكل تشعباته.

وأكد أهمية تبادل الزيارات بين الوفود المصرفية في البلدين بما يعزز خلق شراكة تجارية واستثمارية واعدة بين البحرين وألمانيا، وتعزيز الروابط التجارية وتوطيد علاقات الشراكة بين أصحاب الأعمال البحرينيين ونظرائهم الألمان، معربا عن تقديره العميق لما تقوم به جمعية مصارف البحرين من مساهمة فاعلة في جهود دعم وتنمية القطاع المصرفي البحريني، وإتاحة مجال أكبر لتعاون أوسع بين القطاع المصرفي في كل من مملكة البحرين وألمانيا الاتحادية

Leave a Reply